Eteisvärinää sairastavien uusittu hoitomalli

Eteisvärinää sairastavien uusittu hoitomalli tehosti merkittävästi Mehiläisen Lahden hoitotasapainoa ja potilasturvallisuutta

Vuonna 2014 käynnistyneessä lääkevaihtoprojektissa ryhdyttiin systemaattisesti muuttamaan ei-läppäperäistä eteisvärinää sairastavien antikoagulaatiohoitoa.
Lahdessa eteisvärinäpotilaiden lääkevaihtoprojektiin osallistettiin alusta saakka koko hoitohenkilökunta ja potilaat. Seurauksena potilaiden hoitotasapaino ja potilasturvallisuus kohentuivat ja hoitajien aikaa säästyi.
Ensimmäisenä kehitysaskeleena kaikki INR-vastauksista potilaiden kanssa keskustelevat hoitajat opetettiin tulkitsemaan eteisvärinäpotilaiden verenohennushoidon taustaindikaattoreita kuten TTR-arvo sekä tukos- ja vuotoriskipisteet, lääkityksen aloituksen syy ja vasta-aiheet ei ollut aktiivisesti arvioitu aikaisemmin. Henkilökunnan kouluttamisen jälkeen todettiin, että myös potilaiden tietoisuutta hyvän antikoagulaatiohoidon merkityksestä pitää lisätä.
”Tavoitteena oli tuoda kaikkien tietoon yhteiset tavoitteet ja hoito-ohjeet hyvän antikoagulaatiohoidon toteuttamiseen perusterveydenhuollossa”, kertoo Oma Lääkärisi Lahden sairaanhoitaja Meri Karppinen.
Lahden Oma Lääkärisi-terveysasemien eteisvärinäpotilaiden hoidon arviointi tapahtui loppuvuodesta 2017.
Terveysasemilla hoidettuja potilaita oli yhteensä 746 ja heidän keski-ikänsä oli 75,9 vuotta.

Lääkevaihtoprojekti Lahdessa 1.1.2014-31.19.2017-artikkeli kokonaisuudessaan: 

https://lahti.omalaakarisi.fi/wp-content/uploads/sites/4/2018/07/180524-BI-News-hoitajille_190x260_FINAL_-Lahteen.pdf

Artikkeli on julkaistu Boehringer Ingelheimin julkaisemassa BINEWS Uutiskirje hoitajille 20/18.

Lähde: Boehringer Ingelheim Finland Ky.